Gloria Steinem | Skumlest
1102
post-template-default,single,single-post,postid-1102,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Gloria Steinem

Gloria Steinem

Gloria Steinem

Det eneste som ikke er fascinerende med 84 år gamle Gloria Steinem, er det hun valgte til frokost da jeg intervjuet henne. Banan og chai latte, ferdig snakka. ‘’Jeg er avhengig av sukker’,’ forteller hun mens hun putter to porsjonsposer med brunt sukker i latten.

Steinem regnes som den fremste kvinnen i likestillingens tjeneste. Hun har fått medaljer av Obama, dukker opp i takketaler over en lav sko, og er mentor for Lena Dunham og Hillary Clinton. I dette intervjuet snakker vi om instinkt, fremtiden, kritikk og verdensbilde.

Når skjønte du at det er forskjell på folk?

Da jeg var liten trodde jeg vi kunne gjøre hva som helst. Jeg hadde ingen eldre brødre, kun en eldre søster. Det falt meg ikke inn at det var en dyp forskjell mellom kjønnene før jeg fylte 13–14, som er tidspunktet da den feminine kvinnerollen kommer dalende ned over deg. Du måtte liksom gifte deg, få barn, ta etternavnet til mannen din og adoptere hans identitet. Jeg trodde jeg måtte gifte meg med mannen jeg egentlig ville være selv …

Det føltes ikke som det var noe valg, og det var med begynnelsen på kvinnebevegelsen at lyset gikk opp for meg – “stopp en hal, vi har faktisk et valg her.’’

Hadde du et aha-øyeblikk?

Det største aha-øyeblikket for meg var å dekke et abortmøte for New York Magazine. Der fortalte kvinnene om noe som skjer utelukkende med kvinner, og som kan utsette henne for livstruende komplikasjoner. Det var da lyspæren i meg ble skrudd på – hvorfor er dette ulovlig? Hvorfor er dette kriminelt?

Om å tenke på sammenheng og historie

Det er viktig å huske at vi begynte å studere historie når europeerne dukket opp, ikke når mennesker dukket opp. Den hierarkiske strukturen vi har når vi snakker om rase, kjønn og klasse, er relativt nytt i menneskenes historie. Den strukturen er bare 5000 år gammel totalt. Jeg pleier å gå ut i Central Park i New York der jeg bor, og plassere hendene mine på noen gamle steinformasjoner og tenke for meg selv ‘’greit, noen andre har tatt på disse steinene, som forsto at vi er knyttet sammen og ikke rangert etter hverandre. Vi kan ha et paradigme i samfunnet vårt som er en sirkel, og ikke en pyramide.”

Hvor lærte du om den ideen?

Det var de indiske kvinnene i kvinnebevegelsen som fortalte meg om dette. Jeg bodde og jobbet i India etter at jeg var ferdig på Smith College.

Du startet kvinnebevegelsen i USA for nærmere 60 år siden. Hva slags reaksjoner fikk du helt i starten?

De første reaksjonene til kvinnebevegelsen var latterliggjøring. Ingen tok oss seriøst i starten. Når vi begynte å få skikkelig opposisjon, tenkte jeg: “Nå begynner vi å komme noen steder, ja!” Kvinnebevegelsen, borgerrettighetsbevegelsen og bevegelsen for å få rettigheter til LHBT-folk, har begynt å fjerne merkelappene fra folk. Enhver bevegelse er bare folk som beveger seg.

Hva tenker du om fremtidens unge kvinner?

Jeg håper unge kvinner føler seg støttet i å vise frem talentet sitt, og at de har rett til å velge hva som er best for dem. Men jeg vil ikke at unge kvinner skal tro at de ikke finnes hindringer. Dem finnes det mange av! Det lønner seg ikke å si til barn at “du kan gjøre hva enn du vil her i livet”, for det stemmer ikke. Vi bør heller si: “Du burde være i stand til å gjøre hva du vil her i livet.

Hva er den viktigste lærepengen livet har gitt deg?

Man bør alltid oppføre seg som om alt du gjør i livet, spiller en rolle, for du vet aldri hvilken lille ting som blir utslagsgivende.

Noen vil kanskje si at fremgangen vi ser blant kvinner, er bevis på at samfunnet som helhet er komfortabelt med kvinner i maktposisjoner. Hva synes du om den påstanden?

Da foreslår jeg at vedkommende som tror det, får seg et par med pluss-briller. Det at kvinner fortsatt ses på som unntaket og ikke regelen, beviser at den påstanden faller på sin egen urimelighet.

Flere kvinnelige kjendiser i ditt nabolag identifiserer seg ikke som feminister. Er det et fremskritt? En tolkning kan være at arbeidet din generasjon gjorde for likestillingen, har gjort at de yngre generasjonene kan ta rettighetene sine for gitt.

Nei. Jeg måtte ha vært dum, døv og blind for å tro det var et fremskritt.

Ekkokammer er et ord som slenges rundt. Hva kan man si til seg selv for å holde oversikt?

Hvis du ser på verden og ikke klarer å identifisere et eneste problem, så må du antageligvis heve standardene dine. Det er vanskelig å finne et sted i verden der jenter er like trygge på gaten som gutter, og der lik lønn for likt arbeid er norm og ikke avvik.

Er det vanskelig å kritisere kvinner? Føler du at dersom du gjør det, svekker du feministbevegelsen?

Nei, jeg har ikke noe problem med å si at Sarah Palin er en katastrofe. Margaret Thatcher var også en katastrofe. Ivanka Trump er en katastrofe.

Hvem ser du mest opp til?

Dr. Denis Mukwege. Han er det Mandala var for apartheid, for seksualisert vold mot kvinner.

Du blir sikkert spurt om råd ofte?

Det stemmer, og jeg svarer det samme hver eneste gang. Ikke hør på meg, du må høre på stemmen inni deg, den vet svaret!

Det er jo litt rørende da.

Haha, og helt sant! Jeg tror alle er tjent med å stole litt mer på instinktet sitt. Hold på med noe som gjør at du glemmer tiden, fordi du elsker det du driver med. Finn de unike talentene dine. Finn mennesker som får deg til å føle deg bra og smart, og heng med dem. Og så er det en stemme inni deg som du helt sikkert kjenner igjen: “Det der er ikke rettferdig, du bestemmer ikke over meg.’’ Det er noe i oss som forstår rettferdighet. Det bør vi ta vare på.

—–

Tusen takk, Gloria Steinem!
No Comments

Kommenter gjerne

Kanskje du liker noe av dette

Skumlest gjør det enklere å være opplyst i hverdagen.

Top