Susanne & Anette Bastviken fra Radical Broccoli | Skumlest
1408
post-template-default,single,single-post,postid-1408,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Susanne & Anette Bastviken fra Radical Broccoli

Susanne & Anette Bastviken fra Radical Broccoli

Skumleserne Anette og Susanne Bastviken driver den grønne bloggen Radical Broccoli. Denne uka har de jobbet i Gunhild Stordalens stab i Stockholm og arrangert den kjente EAT-konferansen. Søstrene står i spissen for en grønn og bærekraftig livsstil som gagner planeten. Her svarer de på syv spørsmål om bærekraftighet, misforståelser og hvordan det er å drive business med søsteren sin.

 

Hvordan har det vært på EAT denne uka? 

Det har vært fantastisk å jobbe med EAT i Stockholm. Vi ser at EAT når frem til enkeltmennesket, og at forumet vokser seg større og større. Det har ført til mange fantastiske samarbeid på tvers av kloden, og dette gir grunn til å tro at matsystemet er i ferd med å bli mer bærekraftig!

Dere har begge studert noe helt annet enn det dere jobber med i dag, hva slags fordeler gir det?

ANETTE: Jeg har studert War Studies på King’s College, London og skrev masteroppgave om fornyelse av atomvåpen i dagens samfunn. Temamessig er det forskjellig fra det jeg jobber med i dag, men tro det eller ei, jeg får mer nytte for utdannelsen nå enn noensinne. Spesielt strategifaget får jeg bruk for daglig. Viktige lærepunkter er å tenke helhetlig, skaffe nok informasjon, forstå den andre siden, og at du ikke trenger å vinne slaget for å vinne krigen. Du må rett og slett ikke la egoet styre deg slik som vi ser mange nasjoner, politikere, presidenter og enkeltmennesker gjør i dag. Vi må heller tenke hva som er best for alle parter, og ikke minst planeten. Vi sitter mye i møter og må forhandle vår egen verdi, lage strategier for firmaet og ikke minst klare å holde fokus på hva vi faktisk ønsker å oppnå uten å drukne i detaljer. Jeg følger ingen oppskrift, men dette er fine rammer å ha.

SUSANNE:  Jeg har en master i økonomi og business fra CBS, og det er morsomt at du spør fordi jeg føler endelig at jeg i disse dager får knallgod nytte av utdannelsen min. Nå sitter jeg og knoter og bruker i praksis akkurat det jeg lærte på skolen, og det ante jeg ikke at jeg kom til. Uten å ha planlagt det får vi en saftig bonus i form av at vi komplementerer hverandre på mange områder i jobbsammenheng. For eksempel har jeg en styrke innen det økonomiske og detaljstyringen, mens Anette legger strategien og ser de større linjene.

Hvilke tre ting kan alle kan gjøre for å leve litt grønnere?

ANETTE:
Resirkuler! Det viktigste av alt er at søppel ikke havner på avveie. For å snikskryte kan vi fortelle at vi omtrent ikke har restavfall lenger. Spis grønnere og lek mer i naturen.

SUSANNE: Alle kan få seg sin egen vannflaske, termokopp og love at de aldri mer skal kaste søppel i naturen eller i en overfylt søppelkasse på gata 🙂 Klapp på skulderen!

Dere er søstre, bor sammen og er biz-partnere, har dere noen regler & rutiner for at hverdagen går knirkefritt?

ANETTE: Når det gjelder Broccoli er vi profesjonelle, stoler 100% på hverandre og spiller hverandre gode. Dette er drømmen vår, og vi brenner så innmari for det vi holder på med.  Det er mer på privaten det kan smelle på helt vanlige søskenkragler. Jeg har en tendens til å være litt sjefete, og prøver å skjerpe meg der. Jeg mener det kun viser gode lederegenskaper, men det blir ikke så godt mottatt.

SUSANNE: Ikke direkte regler, men vi trenger ofte en pause fra hverandre. Vi kjenner begge når det behovet kommer. Heldigvis har vi separate liv ved siden av jobb, så det går stort sett veldig fint. Også er det jo ikke alt vi jobber med som vi gjør sammen, vi fordeler mye mellom oss. Vi prøver å respektere når den andre trenger en pause uten å bli fornærmet.

Hvem har i størst grad påvirket måten dere tenker på?

ANETTE: Jeg blir veldig inspirert av mennesker som tenker annerledes, er gode og har god smak. For å nevne noen idoler så er Gwyneth Paltrow, Oprah og Deepak Chopra høyt oppe på listen. Jeg digger også Cornelia Grimsmos YouTubefilmer! Jeg digger egentlig alle som gjør sin egen greie med gode hensikter.

SUSANNE: Jeg tror flere inspirerende mennesker fikk meg til å forstå at man kan tenke annerledes. Hvis man ikke finner sin greie innenfor eksisterende yrker, kan man gå sin egen vei. For eksempel, Elon Musk, Steve Jobs, Gabrielle Bernstein, Paulo Coelho, Oprah og Isabelle Ringnes. Jeg blir også inspirert av mine kule venninner som gjør sin egen greie, spesielt Marlene Sæthre og Cornelia Grimsmo. Jeg blir også inspirert Anette. Jeg tror vi to bygger hverandre opp.

Hvilke to bøker anbefaler dere oftest?

ANETTE: Gabrielle Bernsteins bok The Universe Has Your Back.  ALLE burde lese den. John Stones bok Military Strategy – The politics and techniques of war. Anbefalte jeg titt og ofte da jeg jobbet i Forsvaret. For spesielt interesserte, og nerder som meg.

SUSANNE: The Life Changing Magic of Not Giving a F*** og Elon Musk: Tesla, SpaceX and the Quest for a Fantastic Future

Etter deres skjønn, hva er den største misforståelsen dere hører om miljøbevissthet og bærekraftighet?

ANETTE: Jeg legger ofte merke til at det ikke er bevissthet rundt at ting henger sammen, for eksempel at det vi spiser har noe med miljøet å gjøre.

SUSANNE: Det er to ting jeg tenker på når du stiller det spørsmålet. Det ene er folk som sier «det hjelper ikke hva lille meg gjør.» Det er jo akkurat det som hjelper! Hver av oss kan endre tankegang og handlingene våre utrolig mye, og det vil til sammen ha STOR innflytelse. Det andre er argumentet om at «sånn har vi alltid gjort det». Det er ofte ikke et spesielt godt argument. Vi lever i en dynamisk verden, hvor vi stadig må forandre og tilpasse oss og måten vi lever på.

Har dere et synspunkt du ikke kan forsvare, men likevel står ved?

ANETTE: Jeg flyr, elsker å reise og utforske verden, dessuten har jeg en stor jobb å gjøre når det gjelder garderoben min, spesielt treningstøy. Alt til sin tid!

SUSANNE: Jeg flyr fortsatt og at klesskapet mitt ikke er miljøvennelige ennå. Jeg jobber med saken.

Tusen takk, Anette og Susanne!

No Comments

Kommenter gjerne

Kanskje du liker noe av dette

Skumlest gjør det enklere å være opplyst i hverdagen.

Top